Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Иницијативи

МЛАДИНСКА МЕДИУМСКА ПИСМЕНОСТ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
 • 20
 • 21
 • 22

ПОДИГНУВАЊЕ НА ЈАВНАТА СВЕСТ ЗА ПОТРЕБАТА ОД СТРАТЕШКИ ПРИСТАП ЗА РЕТКИТЕ БОЛЕСТИ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

ОБЈАВИ МЕ

 • Како Тера ТВ и МКЦ БТ медиумски ги описменуваше битолчани

  Како Тера ТВ и МКЦ БТ медиумски ги описменуваше битолчани

  Тера ТВ и МКЦ Битола избраа 20-тина битолчани кои се пријавија на повикот да бидат граѓански новинари. Тера ТВ работеше со нив во изборот на темата, соговорниците, продукцијата, а нивните прилози ги емитуваше. Повеќе
 • „Објави ме“ за медиумскиот ден

  „Објави ме“ за медиумскиот ден

  Јас сум Стефан Бужевски граѓанин - репортер кој се јави на повикот на МКЦ за да учествувам во проектот „Објави ме“. Последниов период многу слушам за темата дали како нација сме медиумски писмени или не? Сега сум пред Тера каде денеска очекуваме две групи на средношколци кои ќе ја посетат телевизијата. Повеќе
 • Седма емисија од серијалот „Објави ме“

  Седма емисија од серијалот „Објави ме“

  ТВ ТЕРА ја емитуваше седмата од дваесетте емисии од серијалот „Објави ме“ преку кој што им се овозможува на граѓаните директно да се вклучат во медиумскиот простор како репортери и креатори на медиумски содржини. Емисијата е дел од проектот „Објави ме“, кој го имплементира Младинскиот културен центар - Битола во партнерство со ТВ ТЕРА од Битола. Повеќе
 • Во „Објави ме“ за лажните вести

  Во „Објави ме“ за лажните вести

  Во денешната емисија „ Објави ме“ темата на репортерот-граѓанин Викторија Граороска се лежните вести. Тие најмногу беа користени во претседателските избори во САД. Но, и ние не сме имуни на нив. Во посета на Тера телевизија беа средношколци од техничкото училиште Горѓи Наумов од Битола, потоа студенти од БАС академијата. Повеќе
 • Петта емисија од серијалот „Објави ме“

  Петта емисија од серијалот „Објави ме“

  ТВ ТЕРА ја емитуваше петтата од дваесетте емисии од серијалот „Објави ме“ преку кој што им се овозможува на граѓаните директно да се вклучат во медиумскиот простор како репортери и креатори на медиумски содржини. Емисијата е дел од проектот „Објави ме“, кој го имплементира Младинскиот културен центар - Битола во партнерство со ТВ ТЕРА од Битола. Повеќе
 • Четврта емисија од серијалот „Објави ме“

  Четврта емисија од серијалот „Објави ме“

  ТВ ТЕРА ја емитуваше четвртата од дваесетте емисии од серијалот „Објави ме“ преку кој што им се овозможува на граѓаните директно да се вклучат во медиумскиот простор како репортери и креатори на медиумски содржини. Емисијата е дел од проектот „Објави ме“, кој го имплементира Младинскиот културен центар - Битола во партнерство со ТВ ТЕРА од Битола. Повеќе
 • Трета емисија од серијалот „Објави ме“

  Трета емисија од серијалот „Објави ме“

  ТВ ТЕРА ја емитуваше третата од дваесетте емисии од серијалот „Објави ме“ преку кој што им се овозможува на граѓаните директно да се вклучат во медиумскиот простор како репортери и креатори на медиумски содржини. Емисијата е дел од проектот „Објави ме“, кој го имплементира Младинскиот културен центар - Битола во партнерство со ТВ ТЕРА од Битола. Повеќе
 • Втора емисија од серијалот „Објави ме“

  Втора емисија од серијалот „Објави ме“

  ТВ ТЕРА ја емитуваше втората од дваесетте емисии од серијалот „Објави ме“ преку кој што им се овозможува на граѓаните директно да се вклучат во медиумскиот простор како репортери и креатори на медиумски содржини. Емисијата е дел од проектот „Објави ме“, кој го имплементира Младинскиот културен центар - Битола во партнерство со ТВ ТЕРА од Битола. Повеќе
 • „Објави ме“

  „Објави ме“

  Барајќи начин да се излезе од рамките на редовните содржини на телевизија и на еден нов иновативен начин да се открие кои теми му се важни на реалниот гледач, намерата на проектот „Објави ме“ е на обичните граѓани/гледачи да им се претстави моделот на граѓанско новинарство. Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9

ИНКЛУЗИЈА ПРЕКУ МЕДИУМИ

 • Здравствена заштита за лицата со попреченост

  Здравствена заштита за лицата со попреченост

  Ги прашавме родителите на лицата со попреченост каква здравствена заштита добиваат нивните деца. Повеќе
 • Дискриминација на лицата со попреченост и нивните семејства

  Дискриминација на лицата со попреченост и нивните семејства

  Во Македонија постои законска рамка за заштита од дискриминација, но и покрај постојното законодавство и политиките, податоците од досегашните истражувачки извештаи и анализи покажуваат дека дискриминацијата врз основа на попреченост е широко распространет феномен во државата. Учесниците во оваа емисија јавно зборуваат на оваа тема. Повеќе
 • Трета емисија од серијалот „Инклузија“ на тема вработување на лицата со попреченост

  Трета емисија од серијалот „Инклузија“ на тема вработување на лицата со попреченост

  Серијалот од пет емисии ќе се имплементира со помош на грант доделен преку проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Коалиција за медиумска писменост”, што го спроведува Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во соработка со Институтот за различности во медиумите од Лондон и весникот „Нова Македонија“ со финансиска поддршка од Европската Унија. Повеќе
 • Втора документарна емисија од серијалот „Инклузија“ на тема инклузивно образование

  Втора документарна емисија од серијалот „Инклузија“ на тема инклузивно образование

  Серијалот од пет емисии ќе се имплементира со помош на грант доделен преку проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Коалиција за медиумска писменост”, што го спроведува Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во соработка со Институтот за различности во медиумите од Лондон и весникот „Нова Македонија“ со финансиска поддршка од Европската Унија. Повеќе
 • Дводневна обука за медиумска писменост за лица со попреченост и нивните семејства

  Дводневна обука за медиумска писменост за лица со попреченост и нивните семејства

  Лица со различен вид на попреченост и нивните родители денеска присуствуваа на обука за медиумска писменост, што ја спроведува здружението на промоција и развоја на инклузивно општество Инклузива од Куманово, во рамки на проектот Инклузија преку медиумите. Пред присутните зборуваше новинарот Зоран Иванов, кој потенцираше дека овие лица мора да бидат вклучени во медиумите и заедно со нив да ги остварат своите права. Повеќе
 • Инклузија преку медиуми

  Инклузија преку медиуми

  ТВ Плус Куманово ја емитуваше првата од петте емисии од серијалот „Инклузија“, која е на тема социјална заштита за лицата со попреченост и нивните семејства. Емисијата е дел од проектот „Инклузија преку медиумите“, кој го имплементира здружението Инклузива во партнерство со ТВ Плус Куманово. Серијалот се имплементира со помош на грант доделен преку проектот „Медиумска писменост во ера на наплив на информации: Коалиција за медиумска писменост”, што го спроведува Високата школа за новинарство и за односи со јавноста во соработка со Институтот за различности во медиумите од Лондон и веснкот „Нова Македонија“ со финансиска поддршка од Европскатиа Унија. Повеќе
 • „Инклузија“ – нова емисија на ТВ Плус

  „Инклузија“ – нова емисија на ТВ Плус

  „Инклузија“ е насловот на новата емисија, која наскоро треба да започне да се емитува на телевизија Плус. Емисијата е дел од проектот „Инклузија преку медиумите“, кој го доби Здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ во соработка со телевизија Плус. Во „Инклузија“ која ќе се емитува еднаш месечно, гледачите ќе можат да се информираат за потребите, можностите, но и предизвиците со кои се соочуваат лицата со попреченост и нивните семејства. Темите ќе се однесуваат на социјалната заштита,здравствената, образованието, вработувањето и дискриминацијата. Повеќе
 • Обука за новинари „Инклузија преку медиуми“

  Обука за новинари „Инклузија преку медиуми“

  Еднодневна обука за новинарите од североисточниот регион се одржа денеска во рамките на проектот „Инклузија преку медиуми“ во организација на здружението за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ од Куманово. Целта на проектот е да се зголеми учеството на лицата со попреченост во локалната заедница со подобрување на нивинте вештини за медиумска писменост преку обуки во инклузивни групи и директно учество во серијал на емисии на пет различни теми, тема социјална заштита, здравство, образование, вработување и дискриминација. Повеќе
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8

ВО НАШЕ ИМЕ

 • Како до повисоки новинарски професионални стандарди?

  Како до повисоки новинарски професионални стандарди?

  „Реформатор“ и ТВ 24 прават сублимат на најчестите етички и професионални дилеми со кои секојдневно се соочуваат новинарите. Повеќе
 • Што е медиумска писменост?

  Што е медиумска писменост?

  Медиумски писмен граѓанин не е оној што чита весници, гледа телевизија или слуша радио. Тој е многу повеќе од пасивен консумент. Во првиот прилог од серијалот „Во наше име“ се зборува за феноменот на македонското живеење кој е проблематизиран заради непрофесионалноста на дел од медиумите и новинарите. Повеќе
 • 1
 • 2

ГОРДИ НА СЕБЕ

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6

МАРГИНИТЕ ВО ЦЕНТАР

 • 1

МЕДИУМСКИ ПИСМЕН СТУДЕНТ

 • Наскоро...

 • 1
Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk