Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Јас мислам вака

DSC 0161Александра Теменугова, Висока школа за новинарство и за односи со јавноста и раководителка на проектот „Коалиција за медиумска писменост“

JAS MISLAM VAKA TODORA Orce Nikolov SKOPJEСветот се менува, технологијата напредува, се пронаоѓаат нови теории во науката, но она што не се менува се нашите учебници. Во учебниците, од кои голем дел се напишани пред повеќе од пет години, содржини застаруваат.

JAS MISLAM VAKA DRAGANA Vasil Antevski Dren SKOPJEЛидер. Да бидеш најдобар меѓу најдобрите или прв меѓу првите? Но дали најдобрите секогаш се први или дали првите мора да се најдобри?

JAS MISLAM VAKA SANJA Kiril i Metodij NEGOTINOДа се биде професор некогаш било чест, се сметало за благородна професија кон која се стремеле многу од интелектуалците. И денес е така, но не за сите. И денес образовниот систем постои, но не е ист.

ELENA EFREMOVA 111Ајде да го согледаме животот во нашата ни мила татковина од една друга перцепција. Драги мои читатели, би си зела за право да ве прашам - кој е главниот проблем на младите во Македонија? Без ниту малку размислување, претпоставувам, одговорот е невработеноста. Не сум сретнала личност која ниту еднаш се нема запрашано дали вреди воопшто да размислуваш да останеш овде, да формираш семејство, да градиш кариера, дали вреди да размислуваш за иднината во Македонија.

PoliksenaЕдноставна детска љубов во младите тинејџерски години. Знаете за што зборувам: држење за рака, слатки бакнежи, срамежливи насмевки, затскриени погледи, испраќање до дома, „те сакам“ и „јас тебе повеќе“...

17410106 1614749565217052 474256856 nЖивееме во хаос. Протестите се неделив дел од човечката природа, како порано така и денес. Луѓето од сите возрасти го изразуваат својот неспокој поради незадоволство од секаков вид. Но да зборуваме за специфична група на ученици од основниот и од средношколскиот круг.

VovednikЖивееме во време на постојани промени, многубројни турбуленции, нови откритија, постојани предизвици.

JAS MISLAM VAKA Mimi Filova Gevgelija3265Живееме во свет што тоне. Секојдневно си ги копаме сопствените гробови и трчаме кон провалијата. Гонети од брзината на модерниот свет паѓаме во замката на лежерниот живот, незаинтересираноста, незнаењето. Секојдневно си ја уништуваме планетата, како физички така и психички и интелектуално.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk