Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Има само 15 години, а зад себе многубројни награди, освоени на балкански, европски и светски натпревари како информатичар и компјутерски програмер.

На иницијатива на граѓанскиот сектор, до крај на оваа година, според оптимистичи прогнози, се очекува да се усвојат измени на Законот за средно образование за средношколско учество во процесот на одлучување во секое средно училиште, но и на регионално и национално ниво. Министерството за образование и наука (МОН) даде позитивни сигнали за иницијативата. На ред е разгледување на финалната верзија од предлозите, формирање на работни групи, по што законските измени би дошле на дневен ред во Собранието на Македонија.

Професори и ученици од средното училиште СОУ„Ванчо Прке“ од Виница, како дел од програмата „Еразмус+“, имплементираа неколку проекти на ниво на училиштето, по претходни обуки и посети во различни европски земји и разменети искуства. Еден од нив е „Youth fighters against unemployment“, во чии рамки учениците ги проширија познанствата со ученици од Бугарија и ги унапредија своите вештини.

Во рамки на ,,Европската недела на мобилност", скопските средношколци се едуцираа за придобивките од одржливиот транспорт. Учениците од СУГС ''Раде Јовчевски-Корчагин" посетија Центарот за управување и контрола на сообраќајот (ЦУКС) во главниот град и се запознаа со придобивките од функционирањето на овој центар.

Претставници од СЕПУГС ,,Васил Антевски-Дрен", минатиот месец, присуствуваа на вториот работен транснационален состанок на работната група за проектот ,,Got pollution ?!..Be the sollution...Recycle!...", како дел од ,,Еразмус+" програмата за рециклирање и почиста животна средина. Вториот транснационален состанок се одржа во Брага, Португалија. Целта на состанокот беше разгледување на досегашните активности, спроведени во рамките на проектот, како и планирање на понатамошните чекори. Се разменија и искуства околу рециклирањето во шест училишта од исто толку европски земји.

Во рамки на проектот ,,Искуство – мост меѓу различностите”, кој се одржа во Мадан, Бугарија, активно учество земаа двајца средношколци од СОУ ,,Кочо Рацин”, Свети Николе. Тие беа единствените средношколски учесници од Македонија. Станува збор за Мери Додева и Бојан Николов, активисти во европската организација ,,Erasmus +”, организација која соработува со организацијата ,,Центар за Рурален развој” – Струга. Средношколците, како активисти, претходно стекнаа искуство во реализација на најразлични видови на проекти во врска со мигрантите, како и здрав живот и чиста околина.

Ученици од гимназијата „Георги Димитров“ од Скопје учеа за ликот и делото на Св. Климент Охридски. Но, учеа одејќи по неговите стапки: низ струшко и охридско. Напишаа патепис и снимија видео репортажа.

Автор: Надица Танева Јанева 

Само храбрите и бестрашните може да успеат

Првото место кое го освои во Македонија му донесе пласман на финалниот шампионат што се одржа во Орландо, САД, каде на светскиот натпревар во конкуренција од 120 учесници, Марко го освои деветтото место во категоријата „Мајкрософт Пауер Поинт 2013“.

Истражувањето на „Коалицијата за сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници“ за безбедноста на младите и нивниот сексуален развој и искуства покажале дека младите не се безбедни при првите сексуални искуства, недоволно се информирани и поради тоа се жртви на насилство во училиштата, особено оние кои се со нагласена хомо и бисексуална ориентација

Елена Костовска е ученичка во СУГС ,,Никола Карев”, трета година и досега има издадено 10 збирки поезија, на своја 16 годишна возраст.
Од рецензиите за нејзината поезија, напишани од професор Мирјана Славевска, го дознаваме следново стручно мислење: „Нејзината интересна и необична поетска авантура бара придружба за да откриеме уште една несекојдневна вистина за нас, налик на спојување на уште една планина, до чиј врв ќе стасаме минувајќи низ питома убавина, но и низ сурови и опасни предели. Меѓу другото, младата, но веќе опитна поетеса, ќе покаже и познавање и сензибилтет за стихот на македонската народна песна. На овие стихови им посакуваме што побргу да се најдат меѓу читателите, да го добијат своето вистинско место во ризницата на македонското поетско богатство, но и да освојат и подалечни простори зашто тоа навистина го заслужуваат.

Средношколци од девет средни училишта од главниот град на Македонија учествуваа на завршниот настан за проектот „Советувалишта за превенција од дрога“ што го организираше невладината организација Х.Е.Р.А. во соработка со Град Скопје. Учениците имаа различни уметнички настапи во шест категории: поезија, театар, танцова изведба, видео, фотографија и ликовна изложба. Целта на настанот, именуван како „Изборот нека биде среќа“, имаше за цел поголема информираност на младите околу заштитата од дроги и намалување на последиците, како и поддршка на лицата на кои им е потребна помош.

Ученици од трета година од Меѓународната матура при гимназијата „Јосип Броз“ во Скопје, овој месец, работилницата по фотографија, под менторство на професорите Ангелина Дамјановска Наумовска и Кристина Атанасова, ја одржаа во Градскиот парк. Имаа можност да фотографираат со професионални апарати и да доживеат едно поинакво искуство.

Темите за сексуалноста, за сексуалното и репродуктивното здравје на младите во Македонија се отвораат бавно и селективно. За родово-идентитетските прашања, за родовата припадност и изразување, сексуалната ориентација, сè уште не постои подготвеност да се разговара отворено и аргументирано.

Средношколците кои се дел од училишниот хор и од рецитаторската секција годинава ја имаа една од главните улоги при одбележувањето на патронатот на средното училиште „Св. Климент Охридски“ во Охрид.

Тоа што во актерските води запливал уште од мали нозе и во својата биографија запишал многу улоги во разни претстави прави актерството за него да е нешто повеќе од хоби.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk