Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Медиумски објави

Преку анимирани спотови неколку институции ќе спроведат проект кој ќе одговори како критички да се оценуваат новинарските содржини. Преку проектот ќе се обезбедат и информации за правата на детето...

Феномените лажни вести и пост-вистини, кои ги одбележаа последните две години, како и се поголемиот број сатирични и измислени текстови, дизајнирани да изгледаат како редовни вести, ја вратија во фокусот важноста на медиумската писменост, како најдоброто оружје кое го имаме на располагање за борба против ширењето и подложноста на лажни содржини на интернет.

WorldPoliticus.com ili DonaldTrumpNews.co dvije su od blizu 140 stranica napravljenih u makedonskom gradu Velesu tokom posljednje predizborne kampanje u Americi. Na ovim stranicama se objavljuju lažne vijesti o Donaldu Trumpu. Mlade Makedonce koji stoje iza svih tih stranica uopće ne zanima Trump, oni imaju isključivo ekonomske motive pa na lažnim vijestima zarađuju ogroman novac.

Еднодневна обука за новинарите од североисточниот регион се одржа денеска во рамките на проектот „Инклузија преку медиуми“ во организација на здружението за промоција  и развој на инклузивно општество „Инклузива“ од Куманово. Целта на проектот е да се зголеми учеството на лицата со попреченост  во локалната заедница со подобрување на нивинте вештини  за медиумска писменост преку обуки во  инклузивни групи и директно учество во серијал на емисии на пет различни теми, тема социјална заштита, здравство, образование, вработување и дискриминација.

Со напливот на лажни вести и пропаганда, расте потребата од медиумски писмени ученици, кои критички ќе ги оценуваат медиумските содржини. Ќе знаат да анализираат што им сервираат медиумите, како е „спакувано“ тоа, да препознаат спинови и тенденциозност, а притоа и како да ги искористат медиумите за да учествуваат во јавната сфера. Со медиумски описменети граѓани помала е шансата за „провев“ на манипулации и неетичко новинарство, меѓутоа, искуствата покажуваат дека Македонија доста стагнира со медиумската писменост, која е недоволно вклучена во формалното образование.

Over 36 months MAMIL has been focused on raising awareness about the importance of MIL as a prerequisite for participatory democracy and pluralism.

Media and information literacy (MIL) today is essential for a well informed and active citizen, as well as for viable civic sector. MIL is as an umbrella term, used to cover a range of different skills. It is understood differently by different stakeholders.

Еден од големите проблеми во Македонија кога зборуваме за состојбите во медиумите е клиентелистичкиот однос кој беше, а некаде се уште го има на релација медиуми-центри на моќ. Таа спрега не овозможуваше јавниот интерес да биде над личниот,  партискиот или бизнис интересот.

Колку веруваме на медиумите, каде е довербата поголема во традиционалните или новите електронски медиуми, дали знаме како да ја прифатиме информацијата и како да ги препознаваме лажни вести? Ова се дел од обидите кои ги прави Коалицијата за медиумска писменост, како граѓаните односно гледачите, читателите или слушателите да ги препознаваат лажните вести кои земаат замав.

Со осуда за нападите врз новинарите во законодавниот дом, се одбележа светскиот ден на слободата на медиумите.

Во средното училиште „Свети Кирил и Методиј“ во Неготино се одржа медиумска работилница на која учествуваа 60-тина ученици, претставници на Високата школа за новинарство и односи со јавноста, претставници на весникот „Нова Македонија“ и претставници на Мисијата на Европска Унија во Македонија предводени од амбасадорот Самуел Жбогар.

Што ја генерира омразата кон неистомислениците и како до описменување од пропагандата, беа дел од темите на кои се дискутираше во студиото на Радио МОФ. Дебатата беше завршен дел од шестата епизода на радио-емисијата „Мегафон“.

Новинарките од јавниот сервис Јасмина Никова и Ана Јосифовска Тодоровска во утринската програма на МРТВ „Македонија наутро“ на 5 април известија за клучните поенти од обуката за медимска писменост „Медиумите како чувари на јавниот интерес“ организирана од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста. МРТВ е дел од Коалицијата за медиумска писменост.

Интернетот велат колку е корисен, толку е и опасен во денешно време. А таму односно преку него сигурно место си најдоа и лажните вести, кои како лавина се шират од секаде.

Со растот на лажните вести и пропагандата, се појави потребата од медиумска писменост. Таа се дефинира како способност критички да се оценуваат медиумските содржини, односно со помош на креативни вештини да се откриваат манипулациите во медиумските производи.

Дел од средношколците од гимназиијата Кочо Рацин во Свети Николе беа учесници на медиумската работилница која што се одржа во училиштето. Четриесетина ученици учеа како се прави весник и како се пишуваат вести. Предавањето за основите на новинарството го реализираа предавачи на Високата школа за новинарство, Aleksandra Temenugova, и за односи со јавноста и новинарот од дневниот весник „Нова Македонија“, Жарко Василевски.

Педесетина ученици од средното училиште „Никола Карев“ во Скопје учеа како се прави весник и како се пишуваат вести. Предавањето за основите на новинарството го реализираа предавачи на Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и новинари во дневниот весник „Нова Македонија“.

Коалицијата за медиумска писменост основана од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста, весникот Нова Македонија и Институтот за различности во медиумите од Лондон е промовирана со првите 8 членови. Први членови се граѓанските организации Вилсон Македонија, Инклузива, Специјална олимпијада Македонија, Реформатор, Коалицијата Сексуални и здравствени права на маргинализираните заедници, Македонскиот институт за европски студии и Младинскиот културен центар од Битола.

Со доделување грантови на осум граѓански организации, Високата школа за новинарство и односи со јавноста во партнерство со Институтот за различности во медиумите од Лондон и дневниот весник „Нова Македонија“ денеска ја промовираше Коалицијата за медиумска писменост, поддржана од Европската унија.

Македонија и официјално доби коалиција за медиумска писменост во која членуваат поголем број на медиуми кои преку разни проекти ќе и помогнат на јавноста да препознае говор на омраза, разни облици на дискриминација но самите граѓани  да дадат критички осврт на нештата.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk