Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

tijana-medalСо второ место и сребрен медал се закити средношколката Тијана Јанковска од скопската гимназија „Георги Димитров“ на годинешната Олимпијада по германски јазик која летово се одржа во Франкфурт, Германија.

Овој меѓународен натпревар кој го организираше германскиот институт „Гете“ се одржа од 2 до 16 август годинава, а во трката за медал учествуваа речиси сто ученици од 48 земји.

„На меѓународната Олимпијада освен  поголемо знаење, имав можност и за многу дружења со останатите учесници, како и претставување на сопствената држава“, вели Јанковска.

Средношколците на Олимпијадата знаењето и вештините ги истакнале преку подготовка на ѕиден весник, мини претстава и краток квиз. Јанковска додава дека креативноста, точната употреба и богатиот речник од германски зборови биле пресудни за комисијата да одлучи токму таа од Олимпијадата да понесе сребрен медал во Македонија.

Тијана Јанковска, СУГС Гимназија „Георги Димитров“

 

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk