Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Со еден средбрен и еден бронзен медал, македонскиот тим средношколци се вратија од 30-тата по ред Интернационална Олимпијада по Информатика (ИОИ 2018), која од 1 до 8 септември се одржува во Цукуба, Јапонија.

Сребрениот медал го освои Владимир Максимовски, додека бронзениот Андреј Величковски. Од Македонија на олимпијадата учествуваа уште двајца средношколци, Мартин Динев и Филип Михов, а сите четворица беа предводени од лидерите Весна Димитриевска и Емил Станков од Факултетот за информатички науки и компјутерско инженерство.

Од Здружението на информатичарите на Македонија велат дека она што го прави овогодинешното учество едно од најуспешните е што среброто на Максимовски е втор ваков медал во историјата на македонски учества на оваа олимпијада.

На ИОИ 2018 учествуваат вкупно 335 ученици од 87 земји од целиот свет.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk