Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Izlozba 21Средното скопско училиште „Раде Јовчевски-Корчагин“ пет дена беше домаќин на патувачката изложба „Ана Франк - историја за денес“, која претставува збир од 39 панели за животот на малата Ана и нејзиното семејство за време на Втората светска војна. Изложбата досега гостувала во четириесетина земји, а отворањето во Македонија се случи во Министерството за надворешни работи, во чест на одбележувањето на Меѓународниот ден на сеќавање на Холокаустот, 27 јануари. Во скопската гимназија, пак, настанот траеше од 12 до 16 септември, а беше организиран под менторство на професорите Валентина Костовска и Атанас Сопотски.

Nedela na mobilnost11Со возење велосипеди низ главниот град, средношколците од скопската гимназија „Јосип Броз Тито“ беа дел од Европската недела на мобилност која традиционално се одбележува и во Скопје. Таа траеше од 16 до 22 септември, а гимназијалците беа дел од големото велосипедско дефиле низ градските улици и булевари, што се одржа на последниот ден кој, воедно, е прогласен и за Ден без автомобили.

Film1Филмот за бегалците што го снимија средношколци од клубот „Јоска“ при средното општинско училиште „Јосиф Јосифовски“ од Гевгелија ја доби престижната награда „Плурал плус Балкан 2016“ (Plural+ Balkan 2016). Наградата ја добија во рамките на интернационалниот видеофестивал „Плурал плус“ (Plural+), во категоријата за средношколци од 13 до 17 години, на алијансата на Обединетите нации на цивилизациите и на Меѓународната организација за миграции.

Tikveski grozdober11Плоштадот во Кавадарци и овој септември беше местото каде што се одржа манифестацијата „Тиквешки гроздобер 2016“, а на неа учествуваа и учениците од средното општинско земјоделско-шумарско училиште „Ѓорче Петров“.

herojot od mojata ulica 4Осум средношколски тима, кои во изминатите три месеци реализираа граѓански иницијативи и поттикнаа промени во своите заедници, ги споделија своите прикаски на настанот „Активирај се“, кој се одржа месецов во кино „Култура“.

gimnazijada5Средното училиште „Перо Наков“ од Куманово, годинава, беше домаќин на државната спортска манифестација „Гимназијада“, на која учествуваа повеќе од 1.000 спортисти од 60 средни училишта во Македонија.

maturska parada quadИ годинава, повеќе од илјада матуранти од цела земја, точно напладне на 20-ти мај, се собраа на плоштадот „Македонија“ и традиционално го одиграа танцот „квадрил“ во рамки на „Матурска парада 2016“.

poetski performansПреку рецитирање на песните на ирскиот поет Вилијам Батлер Јеитс и русинот Сергеј Есенин, средношколците од СУГС „Орце Николов“, во рамки на вечерен поетски перформанс, се запознаа со поезијата на истокот и западот.

pretstava nДрамската секција на гимназијата „Јосип Броз Тито“ од Скопје, под раководство на професорката Емилија Величкова, во мај годинава, изведе претстава на сцената на Театар „Комедија“.

Матурантите, можеби за прв пат во својот живот се наоѓаат на прагот на донесување сериозни одлуки, сосема сами. Но пред да го направат пресудниот избор за тоа на кој факултет да се запишат или пак веднаш да почнат да бараат работа, треба прво да ја поминат матурската вечер која се одбележува со традиционална голема забава - матурата.

ohridska gimnazijaТрадиционалната соработка меѓу охридската гимназија „Свети Климент Охридски“ и шведското училиштето „Naverlönnskolan“ од Малме, ги донесе шведските средношколци кај своите врсници во Македонија.

Бранот промени кој ја предизвика и сеуште ја предизвикува дигиталната револуција, неизбежно се пренесува и на навиките и социјалното однесување на тинејџерите во Македонија. Иако овие промени се евидентни и потврдени од медиумската индустрија, академска јавност, комуниколозите и луѓето во образовниот систем, сепак во земјава нема некое референтно национално истражување кои ги ги нотирало ваквите промени и влијанија, како што на пример тоа се прави во другите земји во Европа.

Во тек е конкурсот на УНДП, Шварцарската амбасада и на УСАИД за предлози за иновативни проекти за борба против климатските промени и јакнење на урбаната отпорност. Граѓаните со своите креативни решенија треба да помогнат во справувањето со загадувањето во градската животна средина, со оглед на неизбежниот факт за промена на климатски промени кои носат поплави и екстремни временски појави. Награди од 10.000 долари.

nie isprasuvame julijana lazovskaПрофесорката Јулијана Лазоска предава математика во средното гимназиско училиште во Тетово. Има 44 години и 15 годишно работно искуство во оваа област. Ни раскажа за нејзиното искуство како професор со учениците и воедно ни даде мислење за нашиот образовен систем. Ученичката Мартина Стојаноска „ја испрашуваше“ професорката.  

herojot od mojata ulica matea kocevskaМатеа Коцевска, матурантка од гимназијата „Јосип Броз-Тито“, е добитник на целосна стипендија за Њујорк Универзитетот кој припаѓа на Бршленовата лига (The Ivy league), по што ќе ги започне своите студии во кампусот во Абу Даби.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk