Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Ана Мишковска II-6, СУГС Гимназија „Орце Николов“ - Скопје

ana-miskovskaКога последен пат сте се собрале семејно, на ручек, кај баба и дедо? Кога последен пат сте седнале, целото семејство во дневната соба, а никој да не е на својот телефон? Кога сте биле поблиску до себе? Многу оддамна, нели? А кога последен пат сте биле во кафуле? Кога последен пат сте биле на некоја забава? Неоддамна, нели?

prakticnaЕдинственото средно училиште во Демир Хисар, „Крсте Петков Мисирков'', сместено во срцето на градот, се чини дека иако нема конкуренција или репер за мерење на квалитетот на образованието, тоа само за себе претставува пример за успешна образовна институција. Отворено и креативно училиште со пријатна клима, овозможува директно вклучување на учениците во наставата преку разни проекти и активности.

algoritam„Начинот на којшто учиме ни овозможува да го запаметиме наученото - тоа што влегува во едното уво не излегува низ другото. Професорите, пак, секогаш имаат разбирање кон учениците и се трудат да ни помогнат.“. Вака ни одговори ученичката Антонела Јаки кога ја прашавме што е тоа што најмногу и се допаѓа во „Алгоритам“, средното училиште во коешто таа е втора година.

obraz-sis1Единствена работа полоша од тоа да зборуваме за сексот е да не зборуваме. Ретки се оние кои се осудуваат да отворат уста на оваа тема. Објаснувањето најчесто се бара во нашиот менталитет - сите се криеме под пердето на срамот и глумиме демек не е проѕирно. Меѓу оние кои отскокнуваат од овој шаблон е професорката или, како што таа сака да ја нарекуваат, учителката Татјана Алексиќ.

karikat-zast2Разбиена е секојдневната, за многумина монотона глетка која владееше низ ходниците на средното училиште „Крсте П. Мисирков“ во Демир Хисар. Измамени се и погледите, а разбудена е и љупобитноста на оние ученици за кои досега историјата и не беше баш привлечна наука.

darko-malinovskiСтудентот по правни науки Дарко Малиновски е меѓу најактивните илјадници привразници на Студентскиот пленум. Деновиве ги минува по аулите на скопските факултети, а неговиот матичен Правен факултет во Скопје му стана втор дом. Вели дека Студентскиот пленум е отворен за сите кои сакаат да ги решаваат со години натрупаните студентски проблеми. Тој им порачува на средношколците да бидат критички насторени, храбри и принципиелни.

dali-chasot3„На мојот час не може да биде досадно. Обработуваме и разговараме за секојдневни теми и во зависност од темата различен е и пристапот кон учениците. Максимално ги користиме методите на информатичко-комуникациската технологија (ИКТ) и благодарение на компјутерите и софтверите со кои располагаме се овозможува вклучување на сите ученици во наставата. Преку нив се решаваат тестови и вежби, се пишуваат есеи.“ Вака професорката Јасмина Василевска го започна разговорот за тоа како течат нејзините часови во битолското средно училиште „Таки Даскало“, каде таа предава по предметот Англиски јазик.

                   

 

Конкурс за најдобар средношколски медиумски производ

„ИЗРАЗИ СЕ ПРЕКУ МЕДИУМИТЕ“

 

Високата школа за новинарство и за односи со јавноста, во соработка со Амбасадата на САД во Македонија го објавува конкурсот за најдобар средношколски медиумски производ „Изрази се преку медиумите“. Учениците и училиштата можат да аплицираат со фотоприказна, постер или едноминутнo видео на тема „(Де)конструирај ги медиумите: Пораката зад пораката“.

pretpriemacka-poseta-prilepСредношколци од скопското училиште „Георги Димитров“ се запознаа со претприемничкиот процес при производството на тутун и пиво при посетата на Музејот и инстититот во Прилеп и Прилепската пиварница.

ikt-mlad-rabСредношколците да стекнат вештини за подобро користење на информатичко-комуникациските технологии во областа на младинската работа беше целта на тренинг курост што се одржа во рамки на Програмата ЕРАЗМУС+ на Европската унија во текот на јануари во Арад, Романија.

jbt-chas-privatnostКолкав број од учениците добиваат, а колку од нив испраќаат провокативни фотографии на социјалните мрежи? Колку имаат креирано лажни профили и со која цел? Колкав е процентот на родители кои се информирани и загрижени? Што велат тие, а што учениците?

korcagin-humanitarniСредношколци од скопското училиште „Раде Јовчевски – Корчагин“ организираа хуманитарен маркет во училишниот хол на кој се продаваше здрава храна.

amanetЧленовите на Младинската организација при битолското економско училиште „Јане Сандански“ изготвија документарен филм по повод 91 година постоење на училиштето. Изминатото полугодие тие првпат го издадоа и училишниот весник „Аманет“.

ekskurzija-algoПариз, Амстердам, Берлин... се некои од градовите кои им овозможија на учениците од приватната гимназија „Алгоритам“ да се запознаат со различните европски култури и вредности. На училишните екскурзии кои траат и до 12 дена среношколците можат да ја почувствуваат Европа „на дланка“.

team„Да ја поттикнеме солидарноста: Да се грижиме за другите и да го споделиме она што го имаме!“ – ова е темата на овогодишниот конкурс за прекугранични школски објекти. По осми пат по ред, ACES – Академијата на средноевропски училишта ги повикува наставниците и учениците да осмислат и спроведат нови проекти, во соработка со меѓународни партнери. Предлозите на проектите можат да се испратат во периодот од 15 јануари до 15 април. Училиштата кои ќе претстават најдобри проекти ќе освојат вредни парични награди.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk