Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

filozofСредношколците од „Раде Јовчевски – Корчагин“ остварија средби со еден од најголемите философи на современиетоФерид Мухиќ и еден од најзначајните книжевни критичари Раде Силјан.

gjorgji-hivСредношколците од проектната активност по Биологија во скопското училиште „Георги Димитров“ го одбележаа Светскиот ден за борба против СИДА - први декември.

flaeri-za-zasteda-na-voda-i-energijaУченици од скопското училиште „Георги Димитров“ ја одбележаа 70-годишнината од ослободувањето на Скопје со активности кои промовираат поквалитетно функционирање на градот.

Јавниот сервис ја поддржува важноста на медиумската и дигиталната писменост во институционалното образовение, а медиумската писменост ќе ги научи средношколците како да ги користат позитивните аспекти од популарната култура при личниот развој.

При посетата тие имаа можност да дознаат како тече работниот ден на редакцијата, да се запознаат со процесот на креирање на медиумските содржини и да поразговараат со новинарите и уредниците за тоа со какви предизвици се соочуваат во работата.

Средбата се одржа по повод првиот медиумски ден на средношколците, а ја организираа Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и средношколскиот весник „Медиум“. Освен печатен медиум, на овој ден стотина средношколци ќе посетат и неколку други типови медиумски редакции - телевизија, радио и веб-портал.

Младите се поделени во ставовите за тоа дали можат да препознаат вистинска од пара-вест. Според некои, вината е кај новинарите и нивното необјективно известување за одредени настани. Други, пак, сметаат дека сепак знаат да ги препознаат грешките во новинарското известување и дека тие не се разликуваат многу од возрасните кога станува збор за медиумска писменост.

mediumski-denОколу стотина тинејџери ја осознаа и учествуваа во продукцијата на неколку меинстрим медиуми во Македонија на првиот Медиумски ден за средношколците што Високата школа за новинарство и за односи со јавноста го организираше на 12-ти декември.

stip-srednosСредношколци од штипското музичкото училиште ја презентираа македонската народна музика на заеднички концерт со Државниот конзерваториум на турска музика во Истанбул.

zef-ljus-marku-pravoОколу 15 членови на клубот „Учиме право“ во скопското училиште „Зеф Љуш Марку“ редовно се информираат за човековите права и слободи, демократијата и концептот на владеење на правото.

dzifoniОколу 50 ученици од скопското средно училиште „Јосип Броз Тито“ беа дел од вториот филмски фестивал за млади „Џифони“.

100-god-sv-vojПедесетина ученици од поранешните југословенски простори ја одбележаа 100-годишнината од крајот на Првата светска војна со заедничка театарска претстава во словенскиот град Птуј.

maraja-kiri-45Илјадници образовани ученици со кариери во стопанството, политиката, културата и образованието се гордоста на скопското училиште „Марија Кири – Склодовска“, кое овој месец одбележа 45 години од своето постоење.

brakja-milad-50Училиштето „Браќа Миладиновци“ во Скопје ги прослави јубилејните 50 години постоење со неколку настани во текот на годината.

nova-zlatoСредношколците од училиштето НОВА триумфираа на меѓународниот фудбалски турнир, кој се одржа во Скопје од 6 до 8 ноември.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk