Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Медиумски објави

И оваа учебна година продолжија работилниците во средните училишта на тема „Како се пишуваат новински вести?“ организирани од Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и дневниот весник „Нова Македонија“.

mk koalicija mediumska pismenost2Во вторникот четириесетина средношколци од СОУ „Климент Охридски“ - Охрид учеа и вежбаа новинарство што е во рамки на проектот „Македонска коалиција за медиумска писменост“, поддржан од Европската Унија.

mk koalicija mediumska pismenost3Како се пишуваат новинарски вести? Како знаат новинарите дека информациите што ги добиваат се вистинити? Како можат учениците да ги користат медиумите за да ги промовираат своите интереси и барања во јавноста?

Ова се некои од прашањата на средношколците на кои одговараа Дејан Андонов, од Висока школа за новинарство и за односи со јавноста и Жарко Василевски, уредник во дневниот весник „Нова Македонија“. Целта на проектот е унапредување на медиумската писменост во училиштата.Веста е превземена од novamakedonija.com.mk

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk