Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Иницијативи

deponii cvetaat tetovo

Главна тема во Тетово е загадувањето и фрустрациите на граѓаните не се стивнати. Сепак, тоа не е единствениот недостаток на градот. Сè поретко се наоѓа место за забава, релаксација и квалитетно поминато време. Ова создава револт кај младите.

Проблемот е во тоа што во градот има само еден театар каде ретко има претстави, а љубителите на филмот мора да одат дури во Скопје, што претставува и дополнителен трошок, бидејќи Тетово нема своја кино-сала.

Изложбите, пак, се табу тема, бидејќи такви немало со години, ниту пак градот има некаква атрактивна понуда за посета на музеј.

Зборувајќи за ноќниот живот, за време на викенд кога не секогаш има забави во постоечките 3-4 кафулиња, од кои дел се редовно затворани поради служење алкохол на малолетници. Па така, вечерното излегување се сведува на „излежување“ по скали пред институции или маркети.

Ова кај младите доведува до интровертност, сè помалку социјализирање во реалноста, а сè поголема зависност од социјалните мрежи.

Локалните власти со години ветуваа изградба на кино, но објектот се уште е во фаза на изработка. Младите тетовци во меѓувреме имаат потреба од привремено решение, бидејќи според нив, културниот живот во градот трпи штета и покрај својот потенцијал.

Сара Апостоловска

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk