Креативност

Иновативност

Оригиналност

Имагинација

 

Биди новинар за „Медиум“

Испрати ни го твојот текст на medium@medium.edu.mk и ние ќе го објавиме :)

Испрати

Низ ходниците

Со развојот на технологијата, пристапот до медиумите и информациите што ги нудат е многу брз и лесен. Како поранешен новинар, а сега професор, на часовите за правопис, правоговор, публицистика,  со учениците релативно често разговараме за новинарството. Иако мали, учениците почнуваат да распознаваат што е точна, а што лажна или претенциозна вест. Од самиот наслов или помпезна најава може да се заклучи дали новинарскиот прилог некого ќе воздигне или ќе  понижи..та нели во секое црно има и бело и во секое бело има црно? За жал, имаме сѐ помалку реални вести.

На трети мај ќе се одржи финалниот настан на ОрцеTalks. Со ова се заокружува целата досегашна работа за оваа учебна година. ОрцеTalks e од исклучителна важност за младите луѓе кои сакаат да дискутираат за најразлични теми, затоа што им овозможува да ја развијат способноста за размислување, истражување на податоци и поголема информираност за случувањата во светот. Финалниот настан ќе биде претставен преку две симултани дискусии.

Пане Панов е 17-годишен средношколец од СОУ,,Свети Кирил и Методиј“-Неготино, кој поседува огромен талент за природно-математичките науки. Својот талент веќе го докажал преку многу награди . Сега е трета година, билингвална паралелка, природно-математичката насока. Открива дека има сестра близначка, а освен што од мали нозе негува љубов кон физиката и математиката, го сака и францускиот јазик.

Дислексијата не е болест, таа е состојба од невролошко потекло при која мозокот различно го процесира пишаниот или говорниот јазик, а за која се уште не е докажано што точно ја предизвикува. Голем број ученици во Македонија се соочуваат со неа, но не знаат дека ја имаат, а професорите и наставниците не се доволно обучени да ја препознаат и да им помогнат, сметаат од здружението за дислексија „Ајнштајн“. Но, и покрај системските пречки, има случаи на дислексичари кои функционираат нормално во текот своето образование, иако на истите им е потребна стручна помош.

Гимназијата „Никола Карев“ во изминатиот месец, беше домаќин на првиот средношколски фестивал „Три дена култура“. Настанот на кој младите добија слобода да се изразат, изобилуваше со филмски проекции, театарски претстави, изложба на фотографии и ликовни дела, како и многу музика.

Неготино e мало гратче во срцето на Македонија, од двете страни на реката Вардар, познато по грозјето, виното, но и билингвалните паралелки.

Владимир Величковски е средношколец и млад фудбалер во Третата македонска лига, дел од фудбалскиот клуб „Студена вода“. Неговите родители сакале да го запишат на пливање на негова шестгодишна возраст, но тогаш откриле дека фудбалот е негова страст, но тоа него не го исполнувало. Напротив уживал да го гледа својот постар брат како тренира фудбал.

Од 19 до 23 март 2018 година, кумановското средно училиште „Перо Наков“ беше домаќин на четвртата активност од Еразмус + проектот „Учење преку воннаставни активности“ (Outdoor learning experience). На гости дојдоа нивните партнери од училишта од Литванија, Романија и Полска. На петдневната обука, учениците и наставниците, присуствува на часови надвор од училница, во различни воспитно-образовни и културолошки институции, а имаа и часови во природа.

Битолските гимназијаци со драмска изведба упатија порака против секаков вид на насилство. Настанот се одржа во гимназијата „Јосип Броз Тито“- Битола, како дел од проектот „Превенција против насилство“. Драматизација во која учествуваа тринаесет ученици, беше поделена на четири чина, во кои се прикажуваше различен вид на насилство и дискриминација: мајка која е постојано тепана од сопругот алкохоличар и дете кое постојано живее во страв, сиромашен човек кој бара работа од богати и арогантни бизнисмени кои цело време го навредуваат, како  и исмејувањето и отфрлањето на муслиманката и ромчето поради нивната „различност“.

Во организација на Министерството за внатрешни работи и ОБСЕ, во кичевските средни училишта „Мирко Милески“ и „Дрита“  се реализираше проектот „Почитувај ја различноста“. Целта на проектот е да  поттикне учество и соработката на вработените во училиштата, родителите, учениците, полицијата и локалната самоуправа, во создавање на услови за безбедна средина.

Средношколката Миа Крстевскa (17) од пливачкиот ватерополо клуб „Орион“ постави нов апсолутен пливачки рекорд на Македонија, во дисциплината 1.500 метри слободно пливање. Стариот рекорд беше на Симона Маринова, 17:56:51, додека новиот рекорд на Крстевска е со време од 17:45:25.

Користењето на мобилните телефони на наставата во училиштето е проблем кој бара решение, како од наставниците, така и од родителите и учениците. Во училиштето во кое работам, директорката пред еден месец со одлука ги забрани на час. На почетокот на часот, учениците ги оставаат телефоните на посебна клупа, а на крајот ги земаат. Јас ја поддржувам оваа одлука. Прво, затоа што наставникот може непречено да си ја врши работата, а второ - учениците ќе бидат внимателни, ќе дискутираат и ќе бидат активни на часот.

Бранко Атанасов е средношколец, ученик во четвртата година во СУГС „Никола Карев“, а во исто време и студент на Факултетот за драмски уметности во Скопје (ФДУ). Покрај ова, тој е и волонтер во Црвениот Крст на Општина Карпош.

Учебниците се застарен метод, па затоа е потребно филмот во училниците да биде секојдневие, рекоа средношколците-учесници на меѓународната конференцијата „Аудиовизуелно образование ‐ иднина или сегашност?“ во организација на „МакеДокс“, фестивалот за креативен документарен филм. Порачаа дека се потребни поголем број на предавања на разни теми преку аудиовизуелни содржини, поточно преку адекватни документарни филмови. Само така наставните содржини ќе бидат поинтересни , предавањата нема да бидат досадни, учениците поинволвирани, а ќе се и поттикне поголема креативност и критичкото размислување кај сите.

Оваа веб-страница е изработена со помош на Европската Унија во рамките на проектот Коалиција за медиумска писменост. За објавените содржини е одговорна Високата школа за новинарство и за односи со јавноста и истите нужно не ги одразуваат ставовите на Европската Унија.

Адреса

ULICA
ул. Јуриј Гагарин 17-1/1
GRAD
1000, Скопје
WEB
Република Македонија

Контакт

БРОЈ
02 / 3090 004
МЕЈЛ
medium@medium.edu.mk